torstai 9. helmikuuta 2012

Miksi? Mitä? Miten? Mitä seuraa?

Osallistuin viime viikolla Mercurin järjestämään 4MAT-koulutukseen (4MAT = Format eli malli). 4MAT on nelikenttään perustuva malli, joka tuntuisi sopivan likipitäen minkä tahansa asian suunnitteluun ja toteutukseenkin. Mallissa mietitään ja toteutetaan asiat neljän kysymyksen avulla:
  1. Miksi?: maalataan suuri kuva, mitä hyötyä tästä on minulle eli WIIFM
  2. Mitä?: kerätään tieto, mietitään mitä tehdään
  3. Miten?: työstetään, tehdään, kokeillaan
  4. Mitä seuraa?: mitä seuraa kun edellä esitetyt asiat tehdään. kertoo samalla tavoitteen

Asioita suunniteltaessa edetään järjestyksessä 4. Mitä seuraa?, 2. mitä?, 3. miten?, 1. miksi?. Asioita esitettäessä, eli esimerkiksi koulutustilaisuudessa taas järjestyksenä on 1. miksi?, 2. mitä?, 3. miten?, 4. mitä seuraa?. Helppoa, eikö vain? Jo pienellä kokemuksella voin sanoa että helpommin sanottu kuin tehty.

Myös ihmiset pystyy kuulemma kategorisoimaan näiden kysymysten mukaan. Oletko miksi? –ihminen vai onko luonnikkainta suoraan toimintaan, eli Miten-kohtaan, ryntääminen… Tunnistin itseni vahvasti Miksi?-maailmaan kuuluvaksi, mitä seuraa?-kysymys on hyvä kakkonen.

Miksi?-ihmisenä tuntuu kovin hassulta miettiä asioita suunnitellessa tuo Miksi?-osio vasta viimeisenä. Sekään ei täysin tyynnytä, että hyvin samojen kysymysten äärellä ollaan ensimmäisenä työstettävässä Mitä seuraa?-kysymyksessä. Järjestystä voi kenties perustella itselleen myös sillä, että Miksi? on ikään kuin johdanto, ja johdannothan usein tehdään viimeisenä. Noin, tuolla saan itselleni rauhan… ehkä.

Koin näitä asioita pohtiessani myös ahaa-elämyksen. Varsinkin tiedottajan työ oli usein hyvin hektistä ja aina tuntui olevan kiire. Nyt totesin, että ehkä kiire tuntuu erityisen ikävältä, koska kiireessähän ei ehdi juurikaan pohtia tuota minulle niin rakasta Miksi?-näkökantaa. (kokemuksen perusteella voin muuten kertoa, että tiedottajan työ on yksi tehokkaimmista tavoista opettaa miksi?-ihminen toimimaan tehokkaasti Miten?-moodilla).

Vaan eikus 4MAToimaa kaikkea :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti