Piloteissa hyödynnettiin sekä lähipäiviä että verkko-opiskelua. Tietoturva rajasi alustojen käyttöä ja mm. Ning todettiin tästä syystä käyttökelvottomaksi. Piloteissa käytettiin Elggiä, B2Evolutionia (blogeihin) ja dokuwikiä (wikeihin, ei todettu kovin helppokäyttöiseksi). Lisäksi käytössä oli moodle.
Opiskelijat pitivät minusta hieman yllättäen chatista ja webinaareista/ puhelinneuvotteluista, nämä tuottivat heidän mielestään hyvin vertaisoppimista. Oman kokemukseni mukaan keskustelu on charissa usein hyvin pinnallista ja webinaarissa jäykkää. Ehkä nämäkin ovat siis kuitenkin harkinnan arvoisia työkaluja myös vertaisoppimiseen..
Verkkotehtävien tekoa hankaloittivat toimiston taustahäly sekä keskittymisen haasteet. Hieman epäselväksi jäi, oliko opiskelijoiden mahdollista opiskella myös kotona, mikä on minusta ehdottomasti vuorovaikutteisen verkko-opiskelun edellytys.
Esittäjien kokemusten mukaan isoja deadlineja tulisi välttää. Nyt blogien, wikien ja keskustelujen osalta palautukset keskittyivät isojen deadlinejen ympärille ja keskustelu oli tästä syystäkin vähäistä. Omasta mielestäni isot deadlinet eivät tosiaan kuulu verkko-opiskeluun. Tässä mieleeni tuleekin, onko piloteissa siirretty vanhat käytännöt vain uuteen järjestelmään.
Tässä vielä pähkinänkuoressa joitakin esittäjien kertomia oppeja: opiskelijoille tulisi selittää, mitä on oppiminen oppimisympäristössä. On myös pystyttävä perustelemaan, miksi tiettyjä välineitä käytetään. Kannattaisi käyttää samoja työkaluja kuin mitä ihmiset käyttävät tehdessään töitä. Helppokäyttöisyys on tärkeää. Arvostelun on tuettava haluttua käyttäytymistä, eli välttämättä ei kannata korostaa pelkkää tekstin tuottamista. Jos opettajalla on blogi, hänen tulisi näyttää mallia ja kirjoittaa aktiivisesti . Näihin ajatuksiin on helppo yhtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti