tiistai 12. maaliskuuta 2013

Verkko-opetukseen liittyvät haasteet ja niiden ratkaisut

Törmäsin viikonloppuna opintoja tehdessäni artikkeliin, jossa käsiteltiin kirjallisuudessa yleisimmin mainittuja yhteisölliseen verkossa tapahtuvaan oppimiseen liittyviä haasteita, jotka ajattelin nyt jakaa teidän kanssanne. Tässä 7 yleisimmin mainittua haastetta sekä joitain vinkkejä niiden ratkaisuun:
  • Opiskelijoiden vastenmielisyys ryhmätöitä kohtaan: Opiskelijoille tulisi kertoa ryhmätöiden hyödyt, kuten työnantajien arvostus ryhmätyötaitoja kohtaan. Arviointikriteerien tekeminen näkyväksi niin, että opiskelijat tietävät, miten oma aktiivisuus vaikuttaa arviointiin.
  • Ryhmän muodostus: satunnainen ryhmien muodostus sekä mahdollisimman heterogeeniset ryhmät.
  • Ryhmätyötaitojen puutteet: erillinen ryhmätyötaitokurssi tai ryhmätyötaitojen käsittely ja opettelu kurssin alussa.
  • Vapaamatkustajat: Arviointikriteerien julkituominen heti kurssin alussa. 
  • Opiskelijoiden kyvyissä ilmenevät vaihtelut: Kyvyiltään muita parempia, jotka tekevät ryhmätyössä muita suuremman osan työstä, tulisi palkita. Myös sellaisia ryhmiä voisi palkita, jotka saavat vältettyä sekä vapaamatkustajiin että kyvyiltään hyvien muita suurempaan panokseen liittyvät ongelmat.
  • Opiskelijoiden jättäytyminen pois: Jos opiskelijoita poistuu kurssilta kesken kaiken, muiden arvioinnissa voi olla tarve ottaa tämä huomioon, sillä yhden puuttuminen ryhmästä vaikuttaa helposti koko ryhmän toimintaan.
  • Ryhmän jäsenten arviointi: Ryhmän jäsenille ei kannata antaa samaa arvosanaa, sillä se houkuttelee vapaamatkustajuuteen. Arvioinnissa opettajan arvioinnin lisäksi itsearviointi ja vertaisarviointi (esim vertaisarvioinnissa kukin piirtää osallistumispiirakan siten että määrittelee miten suuren osan piirakasta kukin on osallistunut).

Olen itsekin konkreettisesti törmännyt näistä muutamiin. Opiskelijoiden vastenmielisyys ryhmätöitä kohtaan tuntuu kyllä pitävän jossain määrin paikkansa, ja ainakin oman kokemuksen mukaan tämä johtuu yleensä pelosta sitä kohtaan, että joutuu itse tekemään muita suuremman osan tai muut eivät tee asioita riittävän hyvin.  On myös melko raskasta olla se ryhmän aktiivisin ja osaavin, arvioinnin reiluuden lisäksi tässä tuntuisi auttavan oma motivointi: opin auttamaan muita.

Olen myös ollut mukana ryhmässä, josta yksi jäi pois ja siten oppimiskokemus jäi vajavaiseksi. Tähän mielestäni auttaa myös huomion kiinnittäminen ryhmäkokoon: viiden hengen ryhmästä kun yksi tippuu, ei se vielä ole katastrofi, mutta pienemmässä ryhmässä menetys olisi varmasti ollut vieläkin tuntuvampi.


Tässä vielä alkuperäisen 7 haastetta -artikkelin lähde: Roberts, T. S. & McInnerney, J. M. (2007). Seven Problems of Online Group Learning (and Their Solutions). Journal of Educational Technology & Society, 10(4), 257-268.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti