torstai 14. kesäkuuta 2012

Työn imusta flow-kokemukseen

Eräs kollegani lähetti taannoin linkin Työterveyslaitoksen Työn imu -testiin. Kävin tänään testailemassa, mikä on tilanteeni työn imun saralla. 

Työn imulla tarkoitetaan myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Työn imu kuvaa työn kokemista merkityksellisenä sekä työhön liittyvää innostumista ja iloa. 

Tulos oli oikeastaan aika odotettu: sain lähes täydet pisteet. Tunnen siis työn imua päivittäin, koen itseni innostuneeksi ja uppoudun työhöni sekä nautin siitä. Ja näinhän sen mielestäni asiantuntijatyössä tulisikin olla. Toivottavasti työn imu -testi antaa vinkkejä sellaisille, jotka eivät työn imua tunne (en viitsinyt kokeilla huonojen tulosten antamista sillä testillä kerättiin samalla tietoa työn imun kokemuksista) - itsestäni ainakin olisi kurjaa työskennellä ilman työn imua!

Itseäni tämän työn imun ohella kiinnostaa kovasti flow-kokemus, jossa ”ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan” (Wikipedia). Se on sitä kun uppoutuu johonkin niin täydellisesti, että ajantajukin katoaa. Itse ainakin väittäisin kokevani myös flow-kokemuksia työssäni. 

Tässä wikipediasta napattu listaus kahdeksasta osatekijästä, jotka voivat liittyä flow-kokemukseen:
  • Tehtävällä on selvät päämäärät. 
  • Yksilön keskittyminen on täydellistä. 
  • Oman minän arviointi vähenee. 
  • Ajantaju katoaa. 
  • Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta. 
  • Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa (tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea). 
  • Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta. 
  • Tehtävä on itsessään palkitseva. 
Flow-kokemus vaatii häiriöttömän ympäristön. Ja voin kyllä kompata: avokonttoreiden keksijä ei todellakaan ole halunnut työntekijöiden kokevan flow-kokemuksia työssään (liekö mentaliteettina ollut "jätettäköön nämä kotiin playstation-pelin seuraksi"?!?). 

Kun työn imu on hyvä niin seuraavaksi voikin alkaa metsästää flow-kokemuksia :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti