torstai 17. lokakuuta 2013

Kokemuksia verkkotentistä

Osallistuin tänään (muistini mukaan) toista kertaa elämässäni verkkotenttiin. Sellaiseen Moodlessa järjestettyyn tenttiin, josta saa arvosanan ja opintopisteet ja kaikkea. Minulta kysyttiin muun muassa tällaista:


Toivottavasti vastasin oikein. Testattiin tentissä toki myös nippelitietouttani (lue: googletus- ja hakutyökalujen käyttötaitojani) ja jouduinpa muutamassa kysymyksessä oikein ajattelemaankin. Hieman hupaisalta alkoi tuntua siinä vaiheessa kun huomasin etsiväni vastausta luentomateriaaleista ennen kuin olin edes lukenut kysymystä loppuun asti.

Tehtäköön kuitenkin tiettäväksi, että olin kyllä tapani mukaan valmistautunut tenttiin lukemalla tenttikirjat ja luentomateriaalit sekä käymällä luennoilla. Että kyllä sitä läpi kai oltaisiin päästy muistinvaraisestikin. Arvosana ei ehkä tässä tentissä olisi kyllä ollut niin hyvä, sillä eihän sitä nyt vaan voi tai edes kannata yrittää muistaa vastauksia kysymyksiin "mitä se ja se on ajatellut" ja "mitä se ja se laki sanoo".

Voin vain kuvitella miten haasteellista nettitenttikysymysten muotoilu on opettajalle, ainakin jos haluaa painottaa muutakin kuin nippelitietoutta. Yhden asian kuntoonsaattaminen ei kuitenkaan mielestäni ole kohtuuton pyyntö: oikoluku ja selkeiden lauseiden muodostus. Tai mitä olette mieltä tästä:

Professioiden vaikutusvalta kehitysvammahuollossa näkyy?
Valitse yksi:
 a. ongelman selvittämistä yhdessä asiakkaan kanssa
 b. työntekijän kykynä tulkita asiakasta
 c. arkielämän hallinnan lisääntymistä

Nettitentti oli opiskelijan näkökulmasta aika kahtiajakoinen kokemus: toisaalta tuntui, että eihän tässä ole mitään järkeä (en kokenut että osaamistani olisi tässä mitattu mitenkään onnistuneesti), mutta toisaalta saihan tästä hyvän arvosanan (4) melko helpolla ja kukapa ei tietovisasta tykkäisi. Tentistä olisi toki voinut oppiakin jotain jos olisi saanut tiedon oikeista vastauksista vastaamisen/tentin jälkeen (näin tentin viihdearvokin olisi varmasti lisääntynyt kun olisi päässyt purnaamaan epäoikeudenmukaisista arvioista, sen verran tulkinnanvaraista settiä osassa kysymyksistä oli). Mutta näillä mentiin ja neljä noppaa napsahtaa opintorekisteriin jotta hups vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti