torstai 21. kesäkuuta 2012

Kesälaitumille mars!

Se on täällä, se on täällä! Toivottavasti se on jo sielläkin! Nimittäin kesäloma. Siirryn tästä hetkestä lähtien kesälaitumille ja palaan takaisin koneen ja blogin ääreen viikolla 31.

Pyrin tänä kesänä pitämään näppini erossa kaikesta työhön ja ammattiin liittyvästä, joten myös täällä blogissa tulee olemaan hiljaista. Voisin toki ajastaa muutamia kirjoituksia loman ajaksi, mutta se olisi mielestäni kuitenkin vain jonkin sortin huijausta. Enhän kuitenkaan ollisi mm. vastaamassa kommentteihin (no joo, eihän niitä kommentteja ole juuri sadellut, mutta ainahan pitää olla optimisti :) ).

Kannustan myös kaikkia muita viettämään heinäkuun rantsulla, partsilla tai vaikka laiturinnokassa! Ja palatkaahan tämänkin blogin ääreen jälleen elokuussa, jolloin lupaa aktivoitua kirjoittamisessa (syksyllä luvassa mm. paljon mielenkiintoisia projekteja monimuoto-opetuksen/sulautuvan opetuksen saralta - niistä siis luvassa runsaasti juttuja syksyllä!)

Aurinkoista kesää!

torstai 14. kesäkuuta 2012

Työn imusta flow-kokemukseen

Eräs kollegani lähetti taannoin linkin Työterveyslaitoksen Työn imu -testiin. Kävin tänään testailemassa, mikä on tilanteeni työn imun saralla. 

Työn imulla tarkoitetaan myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Työn imu kuvaa työn kokemista merkityksellisenä sekä työhön liittyvää innostumista ja iloa. 

Tulos oli oikeastaan aika odotettu: sain lähes täydet pisteet. Tunnen siis työn imua päivittäin, koen itseni innostuneeksi ja uppoudun työhöni sekä nautin siitä. Ja näinhän sen mielestäni asiantuntijatyössä tulisikin olla. Toivottavasti työn imu -testi antaa vinkkejä sellaisille, jotka eivät työn imua tunne (en viitsinyt kokeilla huonojen tulosten antamista sillä testillä kerättiin samalla tietoa työn imun kokemuksista) - itsestäni ainakin olisi kurjaa työskennellä ilman työn imua!

Itseäni tämän työn imun ohella kiinnostaa kovasti flow-kokemus, jossa ”ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan” (Wikipedia). Se on sitä kun uppoutuu johonkin niin täydellisesti, että ajantajukin katoaa. Itse ainakin väittäisin kokevani myös flow-kokemuksia työssäni. 

Tässä wikipediasta napattu listaus kahdeksasta osatekijästä, jotka voivat liittyä flow-kokemukseen:
  • Tehtävällä on selvät päämäärät. 
  • Yksilön keskittyminen on täydellistä. 
  • Oman minän arviointi vähenee. 
  • Ajantaju katoaa. 
  • Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta. 
  • Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa (tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea). 
  • Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta. 
  • Tehtävä on itsessään palkitseva. 
Flow-kokemus vaatii häiriöttömän ympäristön. Ja voin kyllä kompata: avokonttoreiden keksijä ei todellakaan ole halunnut työntekijöiden kokevan flow-kokemuksia työssään (liekö mentaliteettina ollut "jätettäköön nämä kotiin playstation-pelin seuraksi"?!?). 

Kun työn imu on hyvä niin seuraavaksi voikin alkaa metsästää flow-kokemuksia :).